Opleiding bij het STODT, verspaningstechnoloog bij PM

Wat drie jaar geleden begon als een sollicitatie eindigde in een dienstverband met opleiding voor de inmiddels 25-jarige Frank. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Van vrienden en kennissen hoorde hij veel over PM. “Toen ik PM tegenkwam ben ik gaan solliciteren. Tijdens mijn gesprek werd mij gevraagd of ik nog naar school wilde gaan om nog meer te leren. Dit betekende dat ik één dag in de week naar school zou gaan. Ik vond dit een mooie kans en heb deze meteen aangegrepen."

Inmiddels heeft Frank zijn opleiding als verspaningstechnoloog bij de STODT op niveau 3 afgerond en zit hij in de laatste fase van niveau 4.

Leerwerk bedrijf

Frank is onderdeel van het team grootverspaning (large machining). Hier is hij met name bezig met het instellen van de machines voor het beste resultaat. “Als er een programma wordt aangeleverd moeten wij als operator vertellen of het frezen harder of zachter moet en waar er meer of juist minder voeding moet komen. Hierdoor ben je dus continu aan het bijstellen.

Ik leer elke dag om nog preciezer te werk te gaan. Dat vind ik erg leuk, het blijft een kans om jezelf uit te dagen.” De voorkeur van Frank is het maken van kleine series. “Kleine series maken van bijvoorbeeld vijf stuks vind ik leuker omdat je dan sneller klaar bent en aan een nieuwe serie beginnen.”

 

Niet alleen het werk maakt dat Frank het naar zijn zin heeft. Ook de fijne sfeer, collega’s en begeleiding die hij krijgt dragen daar aan bij. “We zijn met een klein clubje op mijn afdeling en dat maakt het ook gezellig. Omdat ik hier al een poosje loop gaat het werk tegenwoordig goed zelfstandig, maar op de momenten dat ik vragen heb kan ik ze altijd stellen. Daarnaast krijg ik ook vanuit school goede begeleiding.”

Vanuit school worden de algemene principes over het frezen geleerd. Bij PM leert frank meer over de diverse machines en de programma’s die erachter zitten. Dat dit specifieker is maakt voor hem het werk veel leuker.

De toekomst

Een echte vakman worden in het frezen, dat is het doel wat Frank nastreeft. In de toekomst wil hij daarom graag nog meer kennis opdoen. “Daardoor ben ik later iemand die precies weet wat hij doet. Ik wil graag snel en kort over bepaalde beslissingen kunnen nadenken. Denk hierbij aan dingen zoals hoe je iets gaat opspannen of hoe iets precies gefreesd moet worden.”

BBL'ers aan het woord